Az MSZP konstans útkeresése szórakoztató módon mindig a retrospektivitásban merül ki. A padlássöprések korszaka azonban koránt sem volt a társadalmi egyenlőség érvényre juttatásának a hőskora.

1947. május 25-én Kaposváron, a két éve Oroszországból hazatért Rákosi Mátyás beszédet mondott „Fizessenek a gazdagok” címmel. „Sztálin legjobb magyar tanítványát” ekkor már csak hónapok választották el a kékcédulás választások „sikerétől”. Írásom „főhőse”, Botka László, az előbb említett „úriemberrel” azon kívül, hogy politikai báb, nem sok közösséget vállalhat, mégis ugyanazt a kampányszöveget használja a hatalmi céljainak beteljesítése érdekében.

Sajnos a baloldali radikalizmus Saul Alinsky által is képviselt retorikai irányzatának a követői, olyan politikai üzenetekkel mérgezik mindennapjaink közéletét, melynek permanens tényezője az alternatív, kreált valóság és a közhangulat demoralizációs színezete. A szakadatlan gyűlöletkampány, valamely réteg kipécézése, a bűnbakkeresés már a 20. században is rengeteg kárt okoztak a társadalomnak, ellehetetlenítették a nemzeti egységet, és ezt nem csak a gazdagok, hanem az egész társadalom megfizette. Szerencsések vagyunk, hogy nem az 1940-es, 1950-es években élünk. Nem kell háború után rövidesen terrorban élnünk, majd a szabadságért megküzdenünk az állandó szociális és élelmezési problémák mellett, hanem stabil gazdasági háttérrel, szabadon élhetünk. Éppen ezért volna fontos, hogy pozitívan gondolkodjunk és ne diszkrimináljuk honfitársainkat vagyoni, de semmilyen különbözőségük miatt.

A szociális motivációknak minden rendszerben komoly szerepük van. Az igazságosság, a méltányosság és a rászorulók megsegítése különösen fontos feladat és a humánum példás indikátora. Attól azonban, hogy a gazdagok fizetni fognak, (Mit és mivel?) még nem lesz jobb a szegényeknek. Ez a „Dögöljön meg a szomszéd tehene!” felfogás, csak a hidak lerombolásához jó. Ehelyett egy baloldali párt ígérhetné a szociális háló továbbfejlesztését, kilátásba helyezhetne támogatásokat a munkát kereső munkanélkülieknek, de a legkézenfekvőbb általános felzárkóztatást is. Természetesen mindegyikben van ráció, de jobboldaliként fontosnak tartom ezek mellett a kormány támogató fellépését a munkahelyek teremtésének irányában és a családok támogatását is, melyek fennmaradásunk és fejlődésünk alapköveit jelentik.

Problémákat vet fel Botka László esetében a hitelesség kérdése is. A polgármester úr úgy ekézi a gazdagokat, hogy valójában ő is jeles képviselője a módosabb rétegnek. Ez nem lenne a probléma, ha nyílt lapokkal játszana, de vagyonnyilatkozatát is hiányosan adta le, ami pedig a „bort iszik, vizet prédikál” esetére hajaz.

Konklúzióként azt tartom fontosnak, hogy miniszterelnök-aspiránsként ideig-óráig meg tud élni egy ilyen kampányból, amiben bűnbakot talált, de ha a nép rájön, hogy ő is csak egy a hibáztatottak közül és nem látja a pozitív változást a helyzetében, akkor az „órái meg lesznek számlálva a politikai életben.”

Képek forrása: (https://888.hu/article-botka-ugyanazt-mondja-mint-rakosi), (http://www.pecsistop.hu/tartalom/cikk/487234_botka_jovore_levaltjuk_a_fideszt)